Saturday, September 26, 2009

Mengail subuh raya ke-6



Assalamualaikum!!kembali lagi mengail di hari raya yang mulia ini haha.lama nda turun banyak stop2 pasal bali barang raya lagi kan mengguring kacang lagi mbuat kek tapak kuda lagi adui macam2 lah kan dibuat tarus manyap umah lah tu haha..tapi nda apa turun jua lah masa raya ane membuang2 gian kan mengail atu..masa ane gboy turun sama cjam hehe tapi sayang nya cjam nda mau begambar sama gelama nya.pada subuh yang dingin ane kami belurih gelama,kerapu,ketambak2,katam,ikan ultraman(utik) hehe rezki dari tuhan...

Thursday, September 10, 2009

Trip Sg.lampai coming soon



haha testing2 dulu ada masih picture alum beambil...ane salah satu dari padanya lah...hehe coming soon okey...

Ngail dari jembatan sg.kedayan ke B12

wahh menyanggupi kami atu kan bilang malam kami ngail hehe kami mencuba mengail di jambatan sg.kedayan kali ane kan meliat apa lauk2 nya disana pasal asal kami melintas kami liat ramai jua urang ngail sana hehe mcm biasa pembukaan cgboy belureh ketambak hehe senyuman menyindir tu c gboy ah haha.tampat nya chill lah sana siuk kalau piknik pun buleh bebahata katil pun siuk sana haha tenang~
Nah yang ane kami ngail di B12(bumbungan12)cjam belureh gelama hehe nampak muka pun mental baaa~~haha pasal ia ane dri awal dah alum ada belureh kalau belureh pun utik haha sudah atu ia berusaha ngail walaupun aing masa atu bangat kuat dari 2.0 ke 1.5 wow laju 2 iatah haha dugaan namanya haha tapi ndapa jam belureh jua ko ahernya 2 haha tenang saja


cewah wang haji ane belureh lagi arah B12 hehe lauk nya sama jua ordinary fish haha nda mbagi heran bah muhanya pun macam tambak ku liat haha tenang saja gboy jan maaah2 haha tapi nda palah yg penting lueh lah ah dari pada nada haha ada sorang lagi ne bah ikut tapi malas ku menyabut namanya ia nda belureh lah beturut2 nada belureh haha biasanya ia top tapi masa ane tesadai,tedampar,tesungkur....haha tenang bram...





Trip Batu Marang

Trip kami kali ane Mencuba lagi tempat yang selalu disebut2 oleh urang ketani urang2 brunei tampat2 mengail style beumpan disiring lah...kami mencuba di kg batu marang..ok lah jua sini ikan2 nya melawan dan pandai memisi umpan hehe trip kami kemari ane mbgi pengajaran lah arah kami..ok ok krg ceta tu..nen nah lauk cgboy dulu dicetakan..haha well ikan gulama yang besar size nya bleh tahan batah nda blureh ane baru tah blureh alhamdullillah..usahakan lagi gboy!! ane jambatan tampat kami ngail..buleh tahan sini sal sini tampat nya betaduh siuk hehe ada biskita nampak pondok atu kan iatah memanjang 2 siuk lah betaduh didalam sal muat nda beasak2.hehe tampatnya bersih jua..ada jambatan semen kana buat dengan pagarnya indah lah yang pentingnya disana..hehe kalau biskita kan mencuba datang saja kemari ngail hehe enjoy..

Baim..ia pun dapat jua sini pasal nda mbagi heran lah kan ia ane kira tangan sajuk lah hehe jan tah kambang baim haha nah ane lurehnya ne gelama jua tapi basar lagi gulama cgboy lah dlm gambar haha rod penelum sama spool shimano catana nya macam nada ganya ia mengirit ikan ane haha usahakan lagi kepringkat seterusnya baim ok...











Rawi belureh jua masa a2 gelama jua hehe banyak gelamanya basar2 lah sini hehe semangatnya kan mengail atu ahernya belureh jua hehe sampai ia sasak sal asal melabuh umpan misti skajap2 saja habis..nda lama2 sampai habis umpan kami masa atu kami membali sedikit saja konon niat kan mencuba saja kali nda smana2 umpan kami ane nda cukup sampai beputik udang mati seikung bahagi 12 haha nadalah..kaas muhanya crawi 2 hehe

Jam jua belurih ikan hehe tapi ikan nya lain dari kami ia belureh ketambak hehe ordinary fish tenang sja yang penting belueh ikan ndaja jam hehe dari pada urang atu nda belureh hehe yang terasa masa trip ane sabar saja...haha tenang..btw cjam ane pun ada mental2 sal ikan dsana macam skulah haha pandai mengambil umpan hehe tapi nda apa walau pun cun seiukung seurang jadi tah asal belurih.rezki dimana2 haha ialang sipitnya cjam..haha





Tempat Selalu Geng anak-pengail membali udang


assalamualaikum??haaaaa....ane tampat kami membali udang ne hehe semua udang kami kebanyakan nya kami membali disini..simple tapi bagus hehe sapa malar bali udang sini pasti tau ne kan Hj.prado hehe kami pangggil ia Hj.prado lah hehe kawan ne kawan tampat membali udang hehe


Nah ane Hj.prado...ia merambat dengan gaya2nya hehe cukup2 dengan kancang langan nya..heheh btw lau biskita kan mencari kedia kan membali udangnya aga saja dikianggeh hehe yang keritanya perado...

Wah...bukan main manis lagi senyuman Hj.prado ane hehe sementara menunggu batu rambatnya menyacah ditanah hehe




nah ane equipment yang kedia pakai hehe besama2 keritanya hehe...



Nah macam biasa ane rambat beliau digunakan untuk mencahaie setiap malam hehe...






Bukan main rugged haji atu...cukup dengan cap liverpool beliau lagi...pandai pose-ing eyh....rugged






elah banyak gaya eyh hehe...rugged rambatnya ah banyak colour...







hehe masa ane pajal ne size udang pun ok jua ne masa ane kami membali kalau nda silap $5 lah masa a2 hehe
kepada pengail2 lain kalau kita kan mencari Hj.perado ane paling sanang biskita cari saja malam2 ia ada di kianggeh and keritanya perado warna hitam...ok selamat mencuba...and kepada Haji...thanks for ur support....semoga rezki kita betambah dan melimpah...hehe aminnn...
















video

Thursday, September 3, 2009

Ulih-ulih cbaim di sg.matan dbulan puasa

Tuka-Tuka..spisis pari lureh cbaim dengan memakai rod ayahandanya haha berhasil menangkap tuka2 kira boleh lah basar jua hehe trip msa ane di sg.matan hehe majukan lagi ikan mu baim hehe

Nah ane bukti ikan cbaim tanggkap atu 2 ekong hehe satu damit satu lagi basar hehe basar lah yang satu a2...ada rezkin cbaim ane dbulan puasa karang udah raya abis tia luck nya haha belalih arah urang lain..ko relek saja nuar...


Nah lauk ane lauk yang second cbaim dapat..sadang lah jua basarnya hehe biasa~makai rod daddy cool nya hehe..
Nah ane yang 1st ane yang basar..ane yang cjep bekelaie sama cbaim ne kan menarik haha tapi cbaim nd mau2 di suungnya cjep kesiring tesunggkur,tesandar,tehabab,manjungkang,menjungkalak,teggugur,mehaik uhh!uhh!!uhh!!uhhhhhh!!!!! haha sabar ja jep nanti2 ada belueh yang fight tu hehe banarnya time ya menarik awal2 pikir sampah haha nada dyh andang pure ikan lah sal ia pakai bell hehe ane tah hasilnya ngail diwaktu hujan hahaha iatahkan rezki dimana2 tuhan membagi alhamdullillah baim jan lupa sembayang terawih k sal rezki kana bagi udah haha


2nd Trip Sg.Bunga Just Picture saja






Trip Sg.Bunga JT Masjid

Kali ini adalah 1st trip kami ke sg.bunga kami pilih JT arah masjid.disini buleh tahan lah jua dengan keadaan dan tempat serta pemandangan yang bisai diliat kami merasa selesa lah mengail disini enjoy lah jua ngail disni hehe mungkin ada yang kan mencuba disini buleh datang kemari hehe tenang saja..
Elah...ane udang kami ne yang kami petaruh kan nyawanya untuk mendapat ikan yang terbaik yang buleh memuas kan hati kami.hehe kami membali yang king sama 8 ada jua lah campur2 10-15 lah jua hehe tapi ok lah udang masa a2 sehat2 hehe
Hasil usaha yang gigih dari cjam ane dapat tani liat lah dari gambar ane hehe ia cuba untuk membangkit kerikan nya mana tau ada belureh ikan kah apa kah hehe dari style dan skill yang diliat kan uleh cjam ane nampak macam klasik lah hehe cuba biskita bayangkan ia makai baju lama sama color picture ane black&white hehe kurang labih lah hehe ko relek saja sana jam...
Nah ane uleh sijam hehe pasal kutagur ia pose macam urang lama di labuh nya kerikan nya kali di tinggalkan nya nda lama a2 ia belureh lah ikan haha kana irit kerikan nya sampai gugur kebawah haha tapi dapat jua diselamat kan nya kerikan betuahnya hehe ane ikan cjam ne hehe
ane teknik baru kali untuk ngail tapi bagi ku....no kemen lah...kalau ada kan komen pict ane komen saja k post komen hahaha
hemmm ikan cbaim ane secara mendadak,tiba2,mengajut,tebababang,kana irit...apa lagi??haha sembilang naik dengan berkat minjam kerikan cjam yang kiut miut bewarna merah hehe tapi atu nda penting lah ah haha teruskan usaha kamu lah banyak2 dapat kan ikan yg lain2 spisisnya walaupun nemo kamu kail hehe nada lah yng penting rezki saja~
ketambak cbaim ane menganggut ne dari ceta cbaim lah hehe nda ku tau banar kah nda ah hahaha nada dyh jan maah baim ah..haha macam biasa lah ordinary fish mr.ketambak kira basaa dah ne haha yang sudah2 damit ulehnya haha ndapa betapa tah ko lagi baim supaya mendapat lauk yang lagi basaar hehe btw control idung mu tu baim damiti ney
haha gboy pun belureh ketambak.ane mamber yang paling jarang belureh lauk ne haha antah napa ya kah hangat kali nda dapat tesagir laut haha tapi ane kes kaluk lah belueh lauk ketambak a2 pun damit jua ganya haha tapi ndapa gboy macam bisa moto anak-pengail rezki dimana2 esuk2 ngail ko di aquarium yang ada lauk haha atu jua kang nda belueh panas tahap over dah 2 haha tenang saja....

Jambatan panjang Sg.Bunga

trip kali ini kami mencuba lagi mengail dijambatan panjang sg.bunga.kami ngail disana ada dua kali lah.siuk lah jua sana lalah bejalan arah jembatan panjang jua haha.tapi trip kami dsana sekali pulang saja yg selebihnya kami ngail di kg sg.bunga ane geng2 yg ikut hehe kelaparan tue sijam ah sian eh nanti tah tani catering di jambatan sg.bunga ah hehe jan watir si toy belanja kalau adapapa tageh saja arah ctoy k haha toy jan maah ah yang banaanya neh
ane durang ngail dan memasang barang2 durang ikut skill durang sendiri hehe sapa dulu belureh ne?apa lauknya ne? atu adalah soalan yang bemain difikiran durang hehe jangan saja durang ane menggunakan kaedah jigging di sana nda banar mengana 2 haha kang tv plasma plg sangkutnya haha tenang saja~
haha trip kami masa atu nda plg belureh myb udang kami bali a2 nda seksi nda pandai ngurat hehe nada lah rezki dimana2 tapi mungkin rezki kami nada masa a2 hehe yang penting enjoy lah masa a2 ada2 saja kami ceta kan tapi yang naik lauk balut ane saja ane pun banarnya uleh cjam hehe ia nda mau bgambar.yang migang atu cjep ia ganya yang nda penggali membuka iakan ane hehe keep up the good work jep kasi berani lagi diri mu esuk2 mbuka mata kail arah mulut buhaya haha

haha ane cbaim kes hampa nda belureh iatah ia lantung2 macam ane kasian ya ane makai baju buuk dah ne supaya mata kail nya kana hook-up tapi soayang~ nada jua ada nda apa baim nanti2 belureh lagi ko tu yang basar2 haha btw baim lain kali mkai seluar panjang ah seksi bah bulu mu ah..oppps!!terasa sarol karang haha tenang aja

Wednesday, September 2, 2009

Katam Cnuar


assalamualaikum!!! Nah lama nda up-date...hehe sory2 masa ne telampau singkat tambahan tah lagi di bulan Ramadhan yang suci ane.Kami ada turun masa puasa ane katam sinuar basaar...kira paling top antara geng2 tenangsaja.katamnya ane liar ne kuat lagi tapi ndapalah yang penting rezki dimana2 haha cnuar pose maut tu sama katam2nya haha ndapa next target selungsung lagi kuat kan usaha hmm kalah katam cgboy toh!!

Friday, August 21, 2009

Selamat menunaikan ibadah Puasa


assalamualaikum kepada semua muslimin dan muslimat dibrunei dan di seluruh dunia. saya Anak-pengail ingin mengucapkan Selamat Berpuasa.Kepada Geng2 tenangsaja Anak-pengail,semoga kamu full puasa tahun ane walupun ada yg bekaja.dugaan di bulan puasa memang ada tapi dengan semangat dan keimanan ketani dibulan puasa yang berkat ini insyaallah puasa ketani taun ane akan panuh.kepada pembaca2 blog anak-pengail insyaallah dibulan puasa aktiviti mengail akan tetap di perjuangkan semampunya.dan saya akan cuba untuk up-date setiap trip kami.sekian dari saya anak-pengail semoga puasa kita setiap hari diterima dan di berkati Allah S.W.T

Tuesday, August 11, 2009

Ideal Bandar

Trip kali ini kami mengail di Ideal Yayasan bandar.keadaan dan tempat yang bagus serta suasana yang indah dengan lampu2 di tepi jalan serta perahu2 yang nda sadaa baik malintas melanggar kail2 kami haha..
gambar ini menunjukkan muka2 yang hampa menanti ikan terkait pada mata kail mereka serta muka hampa kerana perahu yang melintas menghalau ikan2 dari makan umpan mereka ini.apa yang pasti muha bisia ane kaas2 hantap!hahaha


Sudah jatuh di timpa tangga pula..ini lni lah dia nasib seorang pengail sudah lah menyangkut batu nda blureh tah lagi hehe.masa ane ctoy memasang semula barang2 kail beliau kerana bekas menyangkut dan putus.nampak dari gambar bahawa beliau hampa pasal batu putus bukan apa..batu mahal kaliah dikadai!!!haha ctoy control macho mcm staie haha jan maah toy..


AL-Haj WAL JI WAL BOY AL_KABABI haha apakan....ok Gboy nampak action dengan kail2 nya nampak bersemangat walau pun keadaan memaksa beliau untuk posing begambar.haha tenang saja~jngn pernah berubah haha apakan..btw macam banar ia mempam ah nda jua belureh lau belureh pun ketmbak jua saja haha


ane ada cetanya ne ctoy ane kan melabuh kali gboy ckap arahnya jantah melabuh muleh tah nda jua ko lueh 2 kalau lueh pun damit ganya 2(dengan kaas2 muha cgboy xplen arah ctoy)tapi ctoy tampa belengah lagi tarus manyap kail nya lalu balik meninggal kan kami haha btw ceta ku nda plg banar yg banarnya ctoy sama gboy kn bgambar iatah kaas2 muha bisia perasan blureh ikan haha




Aha!!! ane Nuar.member of geng tenangsaja.ia ane jarang turun sama kami ne tapi jarang lagi ctoy lah sal ia ambung haha nada deyh haha gila udah!!! ane 1st gambar nya ngail ne ngam sama kami hehe siuk ne ngail sama ia ane hehe sal ia sponser batu ne haha nada lah.ia ane kalau ngail disiring macam jigging ne haha strike nya mbagi ijap ne kalau duduk siring nya kompom tehacut muha ne haha....



siuknya tampat ngail ane pasal ada pondok tampat duduk and simpan barang.ada tong sampah supaya org awam nda bejurit.bagus lah enviroment nya sana a2 ganya perahunya saja nda sadaa baik melintas haha majal aku ah.ok yang turun masa malam a2 ctoy,cjam,baim,nuar,jefri&Gboy Btw gambar ane balik2 ne kana ambil tapi pose cnuar sama saja menuntum aing haha cGboy sma Baim 2 andangnya 2 mengeratkan silaturrahim 2 sambil2 menarik tlinga haha cjefri andang kaas muhanya kalau senyum haha




WAAAAAAAAAHHH!
Ahernya Trip kami kemari ada jua membuah kan hasil lah cjam dengan kerikan tuah nya mendapat seekor ungah yang sedang besarnya kalau goreng pasti sedap lah haha..kali ane up-great sikit lauk uleh cjam ne ungah vimpire kaliah hehe dengan berkat usahanya melabuh kerikannya disiring arah ujung pisuk tedampar..haha di tinggalkannya selepas bebeerapa minit ia pun membangkit kailnya dengan ikan ungah nya ane..Tahniah jam..





Friday, August 7, 2009

Trip To Pelumpong

Pelumpong...



Hmmm muka depan kita pada Trip kali ini Palak eyes & Jam duduk disebelah tuan punya perahu yang membawa kami ke pulau pelumpung.jika kita lihat mereka berdua ini ada perbezaan sebenarnya...iaitu yg paling ketara ialah mata bisia ane soang basaa soang lagi sipit hahaha jan maah geng yang banarnya neh pose maut dari bisia dua harap2 gf bisia nda mengamuk sal bisia turun rugged2 mengail haha apakan~


Ane Gboy & jal Etozza....

kalau dilihat dalam gambar mereka ini nampak sirius untuk mengail dan mendapat kan ikan yg besar..tapi sebenarnya durang ane sengaja pose mcm sirius amat!!haha mcm banar..btw si Gboy sama cjal ne membarat2 kan didapan saja ne sal kalau nada cGboy tejungkang banaa perahu si yusuf tu nyasal banaa ya haha kaas muha bisia 2!!




Haaaa!!!



ane si yusof driver kami mengantar dan mengambil kami di pulau pelumpong.beliau punya perahu kalau nda silap 23 kaki injin 60hp.bleh tahan lah jua.upah yang dipintanya arah kami sebanyak $8 sekepala untuk trip kami dari pagi sampai ptg.so bagi pembaca2 blog anak-pengail mungkin buleh mencari si yusof ane di muara dan brunding sama ia ok.mahal-murah nda tah saya tau tu..okeh..




Sekarang apa yang biskita saksikan arah gambar ane 4 pemuda remaja yang sekepala panat,pacah,cali,becacing ne paut bisia ane ketawa ganya memanjang.durang 4 ane geng cpijan skulah.baru 1st tym ikut ngail so ane kira durang ambil pengalaman pahit&masin di pelumpong haha sandi! tapi ndapalah yg penting durang 4 ane enjoy ikut ke pelumpong walaupun bisia nada tedapat alat2 kail tukang2 pigang kail jadi tah...btw durang ane geng pacah ne haha




Wah!! besarnya Ikan Buna..haha ane si pijan geng2 tenangsaja.ane 1st tym dapat ikan basar ne yg calinya kail nya ane dilangkahinya ne haha kali belurih plg buna basar!!tahniah!!
Name : Pijan @ playboy
Reel : Surecatch 6000
Rod : Cobra santec
Line : 30lb
Catch : Ikan Buna
Place : Pelumpong
Time : Ptg dlm kul 2 lalu
Umpan : Sotong Mati dari Giant
Btw yg diblakang pijan 2 kambang tu haha sikit lg gugur matanya haha

Tekait tampa diduga
balut kah 2?haha aku pun nda pasti macam ular ada jua tapi kira sepadian kuyuk lag 2 binatang nya haha ane sama jua ne si pijan bersama kawan nya mandi di depan pelumpung dengan enak2nya umpan kail si pijan telah di mum2 uleh spisis balut ane so si pijan tampa melengah kan masa mencek kail nya ada balut tarus tah ia begambar..haha usul muanya g2 si pijan ah..nda apa yg penting rezki dimana2 enjoy misti jua ada Btw control bibir mu pijan panjang dan lebar jua hahaha